Pamírský dům - harmonie dvou světů - Dušek, Libor (Univerzita Pardubice, 2009)
Předmětem práce je seznámení se s fenoménem tradiční pamírské architektury, s pamírským domem, ve kterém takřka všichni Pamírci již po generace doposud žijí. Tento dům vypovídá mnohé o materiální a duchovní kultuře, religiozitě a historii etnik žijících v drsném horském prostředí autonomní republiky Horský Badachšán. Symbolika tradičního pamírského domu je provázána s ismá'ílitským náboženstvím (jedna z forem ší'itského islámu), které Pamírci vyznávají. Práce prostřednictvím domu popisuje a analyzuje vztah Pamírců k vlastním tradicím, historii, náboženství a kultuře v nejširším slova smyslu. Dále text reflektuje proces sovětské a post-sovětské transformace a dopad historicko-politických událostí na společnost. Jako těžiště práce poslouží data z terénních výzkumů, které autor absolvoval v srpnu až říjnu 2006 a září a říjnu 2008.
Pamiri house - harmony of two worlds
Keywords: Pamir; Pamiri houses; religious symbolism; Isma'ílíja; zoroastrism; Tajikistan; Pamír; pamírské domy; náboženská symbolika; Isma'ílíja; zoroastrismus; Tádžikistán