Gender a feminita v rané tvorbě Aloise Jiráska - Vrbová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce s názvem Gender a feminita v rané tvorbě Aloise Jiráska se zabývá genderovou interpretací vybraných děl z oblasti Jiráskovy rané novelistiky. Za pomoci genderových teorií a analýzy soudobých statí vystihuje reflexi genderové problematiky Jiráskových děl zachycené v dobovém literárním diskurzu 19. století. Z následné interpretace raných próz Aloise Jiráska vyplývá, jakým způsobem autor utvářel genderové motivy ve svých dílech a jakým způsobem zobrazil diferenci mezi feminitou a maskulinitou. Cílem práce je analýza a interpretace genderových motivů v rané novelistické tvorbě Aloise Jiráska včetně jejího usazení do dobového literárního a literárněvědného kontextu 19. století.
Gender and Feminity in Alois Jirásek´s Early Works
Keywords: genderová interpretace; feminita; Jirásek, Alois; raná prozaická tvorba; Jirásek, Alois; early works; gender issues; feminity; masculinity; social roles female figures; matrimony; maternity