Výdaje státu na sociální zabezpečení související s rodičovstvím a péčí o děti - Kašparová, Martina (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce se zabývá rodinnou sociální politikou, konkrétně výdaji státu na sociální zabezpečení související s rodičovstvím a péčí o děti. Práce podává informace o tom, co jsou cíle rodinné sociální politiky, jaká legislativa tuto oblast zabezpečuje a jak je rodinná sociální politika v České republice financována. V práci jsou uvedeny konkrétní formy sociální pomoci rodinám a to dávky státní sociální podpory a dávky sociální péče. Autorka se zabývá výdaji státu na sociální pomoc a to jak výdaji na konkrétní sociální dávky, tak celkovým vývojem nákladů na sociální zabezpečení. Na tuto problematiku je také nahlíženo z pohledu rozdělení státu podle krajů. Bakalářská práce podává obraz o tom, v kterých krajích České republiky občané nejvíce nebo nejméně využívají sociální pomoc od státu. Součástí bakalářské práce je také vývoj životního minima. Bakalářská práce analyzuje rodinnou sociální politiku v České republice za období 1998 až 2006.
Government expenditures for social security releated to parentship and care of children
Keywords: social policy; families; social supports; allowance of social care; life financial minimum; sociální politika; rodiny; sociální podpory; dávky sociální péče; životní minimum