Restaurátorská dokumentace restaurování sochy Nejsvětějšího Salvátora - Béna, Petr (Univerzita Pardubice, 2007)
Dokumentace restaurování sochy Nejsvětějšího Salvátora, z Prahy, z nemocnice na Františku, ul. U Milosrdných. Dílo bylo vytvořeno neznámým umělcem na počátku 18. stol. Účelem restaurování byla záchrana uměleckého díla, jeho konzervace a doplnění jako příprava pro zhotovení kopie. Dokumentace obsahuje popis díla, jeho poškození před restaurováním, koncepci restaurování, popis restaurátorských prací s použitými materiály a doporučenou ochranu v budoucnosti. Dokumentace obsahuje také výsledky průzkumu. Byl to průzkum příčin poškození a fyzikálních vlastností díla. Měření poškození pomocí ultrazvuku, nasákavost, stratigrafie nátěrových vrstev, mikrochemická analýza a stanovení solí. Také byl proveden petrografický rozbor. Byl proveden uměleckohistorický průzkum a testování materiálů pro restaurování. Fotografická příloha zaznamenává stav před, během a po restaurování.
Restorers documentation of restoration Saint Salvator statue
Keywords: restaurování sochy; anastylóza; konzervace; reverzibilita