Bankovní úvěry a hospodářský cyklus - Hnízdo, Martin (Univerzita Pardubice, 2016)
Předmětem této práce je zhodnotit a analyzovat data o vývoji poskytování úvěrů v českém bankovním sektoru ve vztahu k vývoji hrubého domácího produktu. Nejprve je vymezen finanční systém se zaměřením na bankovní úvěry, hospodářský cyklus, rešerše odborných analýz a vývoj ekonomiky včetně vývoje úvěrů v České republice. Poté jsou specifikovány statistické metody, které se aplikují na analýzu závislosti vývoje HDP na vývoji vybraných druhů úvěrů.
Bank Loans and the Economic Cycle
Keywords: úvěry; ekonomický cyklus; HDP; test Grangerovy kauzality; credits; economic cycle; GDP; Granger causality test