Psaní na stroji jako senzomotorická dovednost - Patočková, Andrea (Univerzita Pardubice, 1999)
Autorka se v práci zabývá charakteristikou senzomotorického učení. V teoretické části definuje základní charakteristiky senzomotorických dovedností, popisuje průběh senzomotorického učení, vymezuje učební metody. Dále klasifikuje senzomotorické učení dle různých činností a podle individuálních rozdílů mezi studenty. Upozorňuje též na podněty narušující tento typ činnosti. Praktická část je zaměřena na charakteristiku výuky psaní na stroji na obchodní akademii. Jsou stanoveny fáze učení a metody výuky.
Keywords: psaní na stroji; pedagogika; senzomotorické učení; metody vyučování