Práce sestry se životním příběhem pacienta v terminálním stavu - Benková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá tématem životního příběhu u pacienta v terminálním stádiu onemocnění. Životní příběh je vstupním bodem k pochopení pocitů a zkušeností umírajícího pacienta, pro všeobecnou sestru může mít velký význam. Pomáhá jí poznat pacienta jako lidskou bytost s vlastním pohledem na svět a názorem. Díky tomu pak může všeobecná sestra přizpůsobit svou péči pacientovi přímo na míru, zlepšit tak kvalitu jeho života. Z popsaného životního příběhu byl stanoven plán péče, bylo popsáno, jak všeobecná sestra použije životní příběh k lepšímu uspokojování potřeb pacienta.
The work of a general nurse with the life story of a patient in the terminal stage of the disease
Keywords: životní příběh; terminální stádium; paliativní péče; hospicová péče; life story; terminal stage; palliative care; hospice care