Nová kovokomplexní azobarviva na bázi kyseliny citrazinové - Svobodová, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Diazotací aromatických aminů a následnou kopulací vzniklé diazoniové soli s kyselinou citrazinovou byla připravena dvě nová originální azobarviva mořidlového typu. Vzniklá monoazobarviva byla použita pro přípravu komplexů. Metalizací daného barviva solemi Co2+, Cr3+, Fe2+ a Fe3+ vznikla příslušná premetalizovaná barviva. Vybarvení vlny mořidlovými barvivy bez moření a následně po moření solemi Co2+, Cr3+, Fe2+ a Fe3+ bylo koloristicky hodnoceno a byly stanoveny mokré a světelné stálosti. Totéž hodnocení bylo provedeno i pro vybarvení vlny premetalizovanými barvivy.
New metalcomplex azodyes derived from citrazinic acid
Keywords: kovokomlexní azobarvia