Počátky vztahu náboženství a umění - Šavelková, Eva (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá vztahem dvou důležitých aspektů lidského života, náboženství a umění, a hledá kořeny tohoto vztahu. Nejzásadnější je období mladého paleolitu, přičemž se celá práce zabývá především uměním a náboženstvím v západoevropském prostředí. V návaznosti na zjištění o vztahu náboženství a umění v mladém paleolitu pojednává o tomto vztahu v neolitu a době bronzové.
The Roots of the Religion-Art Relation
Keywords: Náboženství; umění; pravěk; šamanismus; polytheismus; vědomí; Religion; ART; Prehistory; Shamanism; Polytheism; Consciousness