Odstraňování těžkých kovů z vodných roztoků pomocí nanofiltrace - Hancková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá odstraňováním těžkých kovů z vodných roztoků pomocí nanofiltrace. Teoretická část je zaměřena na základní pojmy týkající se problematiky čištění odpadních vod, tlakových membránových procesů, nanofiltrace a výběru vhodné membrány. Rešeršní část je zaměřena na problematiku odstraňování Co2+ iontů z odpadních vod. V experimentální části jsou sledovány provozní podmínky nanofiltrace, z hlediska vlivu pH, koncentrace iontu, rychlosti proudění nástřiku a tlakového rozdílu na koncentraci kovu v permeátu, resp. rejekci příslušného kovu.
Removing of heavy metals from water solutions by nanofiltration
Keywords: tlakové membránové procesy; nanofiltrace; těžké kovy; odpadní vody; rejekce; pressure membrane processes; nanofiltration; heavy metals; waste waters; rejection