Hypertenze a obezita v těhotenství - Bílková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Hypertenze a obezita spolu v mnoha případech souvisí. Ať už mluvíme o dětech, stávajících matkách nebo o spoluobčanech staršího věku. Bakalářská práce je teoreticko – výzkumná. Teoretická část práce je rozdělena na dvě části. První část se zabývá statistikou hypertenze, etiologií, diagnostikou, terapií a klasifikací hypertenzních chorob v těhotenství. Druhá část je zaměřena na definici, dělení a diagnostiku obezity a na obezitu v těhotenství a její prevenci. Praktická část práce obsahuje stanovené cíle, hypotézy, metodiku výzkumu a prezentaci výsledků. Výzkum je prováděn pomocí dotazníků ve společnosti Šumperská nemocnice, a.s. na oddělení šestinedělí.
Hypertensy and obesity in gravidity
Keywords: antropometrie; BMI; eklampsie; Hypertenze; pohyb; preeklampsie; obezita; strava; těhotenství; anthropometry; BMI; eclampsia; Hypertension; excercise; preeclampsy; obesity; diet; pregnancy