Zirkonové pigmenty - Králová, Marta (Univerzita Pardubice, 1995)
V této práci bylo vycházeno ze syntézy zirkonových pigmentů z oxidů zirkonia a křemíku. Jako chromofory byly použity oxid praseodymu, sloučeniny železa a oxidy prvků vzáných kovů ze skupiny lanthanoidů, jakými jsou například cer, samarium, erbium, gadolinium, lantham, tantal a neodym. Byly sledovány vlastnosti vzniklých pigmentů, a to barevnost, krycí schopnost, aplikovatelnost do keramických glazur a velikost částic, závislost na teplotě výpalu, vliv mineralizátoru a v první řadě vliv výchozího oxidu zirkonia.
Zirkon's pigments
Keywords: zirkonové pigmenty; pigmenty; mineralizátory