Vliv přípravy čaje na obsah fenolických látek - Drdová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá různými vlivy přípravy černého a zeleného čaje na obsah fenolických látek, které se stanovují metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části je bližší seznámení s čajem a jeho výrobou. Podrobně jsou popsány složky čaje a jejich prospěšný účinek na lidské zdraví. V experimentální části je analyzováno 18 fenolických látek vyskytujících se v čaji vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s UV detekcí (HPLC-UV). V závěrečné části práce byly srovnávány obsahy fenolických látek v čajových nálevech při různé době luhování čajových lístků.
The influence of tea preparation on the quantity of phenolic compounds
Keywords: tea; phenolic substances; Cctechins; HPLC-UV; tea preparation; Čaj; Fenolické látky; katechiny; příprava čaje