Dropped head syndrom u pacientky s progredující bulbární paralýzou - Kopal, Aleš; Ehler, Edvard; Roth, Jan (My University, 2020)
Dropped head syndrom (DHS) je vzácný klinický syndrom s širokou diferenciální diagnózou. Jeho základním projevem je nepřiměřená kyfóza cerviko-thorakálního přechodu vznikající obvykle v důsledku slabosti extenzorového svalstva šíje.Příčina slabosti extenzorového šíjového svalstva může pocházet z primární svalové poruchy, postižení nervosvalové ploténky a z postižení CNS (tab. 1) [1]. Referujeme případ 40leté ženy, u které se objevily tlak v krku a změna hlasu.
Dropped head syndrome in patient with progressive bulbar palsy
Keywords: dropped head syndrom; bulbární paralýza; extenzorové svalstvo; CNS; dropped head syndrome; bulbar pulsy; extensor muscles; CNS