Stanovení antioxidační aktivity fenolických látek v pivu - Martinková, Zdeňka (Univerzita Pardubice, 2009)
Literární rešerše je věnována problematice antioxidantů především z pohledu jejich prospěšného vlivu na lidské zdraví. Dále je literární rešerše zaměřena na polyfenolické látky obsažené v chmelu a pivu a metod pro určení jejich antioxidační aktivity. Ke stanovení antioxidační aktivity polyfenolických látek v pivu byly použity tři optimalizované metody. Metody ABTS a DPPH, které jsou založeny na zhášení syntetických radikálů a metoda FRAP založena na redoxních vlastnostech železitého komplexu.
Determination of antioxidant activity of phenolic compounds in beer
Keywords: Antioxidační aktivita; chmel; pivo; polyfenolické látky; Antioxidant Activity; hops; Beer; polyphenolic compounds