Reakce polarizovaných ethylenů s elektrofily - Koudelníčková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2008)
Byl připraven 3-amino-3-fenylprop-2-ennitril a 4-methylbenzendiazonium-tetrafenylborát. Tyto látky byly podrobeny reakci v dichlormethanu v přítomnosti octanu sodného. Vznikly dva produkty, které byly odděleny sloupcovou chromatografií a které byly charakterizovány multinukleární magnetickou rezonancí a elementární analýzou.Na základě získaných informací byla navržena struktura produktů a možný mechanismus, kterým reakce probíhá. Jedním z produktů byl 6-amino-2,2,4-trifenyl-5-(4-methylfenyldiazenyl)-3H-1,3,2lambda4-oxazaborin. Dalším produktem byl 3,3,5-trifenyl-2-(4-methylfenyl)-4H-1,2,4,3lambda4-triazaborin-6-karbonitril.
The reaction of polarised ethylenes with electrophiles
Keywords: beta-enaminonitrily; diazonium-tetrafenylborát; oxazaborin; triazaborin; beta-enaminonitriles; diazonium-tetraphenylborates; oxazaborine; triazaborine