Využití terpenů v syntéze opticky aktivních pyrazinů - Jirešová, Petra (Univerzita Pardubice, 2008)
Byla studována syntéza chirálních derivátů pyrazinu odvozených od terpenů. Jako výchozí látky byly použity deriváty dvou bicyklických terpenů (+)-kafru a (+)-nopinonu. Byly syntetizovány dva deriváty pyrazinu obsahující dva terpenové skelety připojené na centrálním pyrazinovém jádru. Dibornanopyrazin byl připraven redukcí monoximu daného terpenu na aminoketon, následnou cyklizací na dihydropyrazin a oxidací na požadovaný pyrazin. Dipinanopyrazin vznikl přímou kondenzací výchozího monooximu odvozeného od nopinonu. Derivát odvozený od (+)-nopinonu není v literatuře dosud popsán.
Utilization of terpenes in synthesis of optically active pyrazines
Keywords: pyrazin; chiralita; terpeny; kafr; nopinon