Budování společenských vazeb v dopisech hraběte Jana z Rotálu knížatům Maxmiliánovi II. a Ferdinandovi z Ditrichštejna. Edice korespondence z let 1647 - 1666 - Křížková, Michala (Univerzita Pardubice, 2013)
Předložená diplomová práce je edicí šlechtické korespondence, která si klade za cíl popsat budování společenských vazeb prostřednictvím písemné komunikace. Osobní korespondence mezi příslušníky moravské aristokracie pochází z poloviny 17. století. Klíčovou osobností je hrabě Jan z Rotálu, který se díky vazbě na dva příslušníky jednoho z nejmocnějších moravských rodů 17. století, dostal velmi vysoko na společenském žebříčku. V letech 1647 - 1655 si hrabě Jan z Rotálu dopisoval s Maxmiliánem II. z Ditrichštejna a v letech 1656 - 1666 s jeho synem, Ferdinandem z Ditrichštejna. Vazba na tyto dva mocné a urozené aristokraty mu zajistila společenskou prestiž a pomohla mu k jisté kariéře u císařského dvora ve Vídni. Práce shrnuje základní informace o zemské správě na Moravě po skončení třicetileté války, jelikož se během ní zásadně změnily poměry v celé zemi. Dále pak uvádí stručnou genealogii obou šlechtických rodů, ze kterých pisatelé pocházeli. Jádrem práce je kapitola, která se zabývá podrobným rozborem jednotlivých dopisů z hlediska stylu a obsahové analýzy. Na samém závěru se nachází edice korespondence zmíněných šlechticů.
Johann of Rottal and the Princes Maximilian II and Ferdinand of Dietrichstein. Creating a Social Relation in Personal Correspondence in 1650s
Keywords: šlechta; aristocracy; Ditrichštejnové; 17. století; Ferdinand z Ditrichštejna; Maxmilián II. z Ditrichštejna; Rotálové; Jan z Rotálu; korespondence; edice; 17th century; Ditrichstein; Ferdinand of Ditrichstein; Maxmillian II. of Ditrichstein; Rottal; Johann of Rottal; correspondence; edition