Ženská čeleď na Královehradecku v 17. století - Salavcová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá společenským postavením a situací ženské čeledi v 17. století na Královéhradecku. Cílem práce je přiblížit situaci a postavení čeledi v období raného novověku ve výše zmíněném regionu. V práci jsou popsány i odlišnosti ženské a mužské čeledi. V tomto případě jsem se okrajově zaměřila i na čeleď mužskou. Hlavním zdrojem poznatků, který byl užit při přípravě práce, byl „Soupis poddaných podle víry z roku 1651“.
Female menials in Hradec Králové region in the 17th century
Keywords: ženská čeleď; mužská čeleď; Soupis poddaných z roku 1651; věkové složení; panství; město; vesnice; východní Čechy; 17. století; female menials (servants); male menials (servants); “Register of Serfs According to Their Confession 1651”; age structure; estate; town; village; eastern Bohemia; 17th century