"Líní opilci" aneb Jak se cizinci pracující v ČR dívají na Čechy - Zollmannová, Hana (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se zabývá tématikou postojů cizinců pracujících v ČR na Čechy. Předmětem výzkumu jsou nejen jejich postoje, ale zejména jejich názory v nich obsažené. Problematika postojů a názorů zkoumaných cizinců spočívá v otázce jejich vzniku a okolností, které je ovlivňují. Takovými okolnostmi mohou být předsudky a stereotypy, jejichž případný výskyt je též předmětem výzkumu. Práce je založena na studiu literatury a již provedených výzkumů a samozřejmě vlastního provedeného kvalitativního výzkumu. Hlavním zjištěním bylo, že mezi respondenty se vyskytují vlastnosti, které přisuzují české národní povaze.
"Lazy drunkards" How foreigners working in the Czech Republic view the Czechs
Keywords: Migrace; Integrace; národní povaha; etnický stereotyp; Migration; Integration; national character; ethnic stereotype