Estery kyseliny jantarové - Písek, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2003)
Byla studována syntéza terciálních esterů kyseliny jantarové a jejich vliv při použití jako výchozích látek na syntézu DPP pigmentů. Syntéza terciálních esterů byla zkoušena několika způsoby, přes dichlorid kyseliny jantarové reakcí s alkoholem, reakcí dehydratovného alkoholu (alkenu) s kyselinou jantarovou a bazicky katalyzovanou reesterifikací difenyl esteru kyseliny jantarové. Nejlepší vytěžek reakce a čistotu produktu poskytuje bazicky katalyzovaná reesterifikace difenyl esteru hyseliny jantarové. Terciální estery získané touto reakcí byly použity pro syntézu DPP pigmentu. Syntézou DPP pigmentu bylo zjištěno, že použití terciálních esterů kyseliny jantarové má pozitivní vliv na výtěžek reakce a čistotu pigmentu.
Esters of succinic acid
Keywords: estery kyseliny jantarové; syntézy