Posádkové město Litoměřice v letech 1918 - 1938 - Gol, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se zabývá Litoměřicemi jako posádkovým městem v letech 1918 - 1938. V úvodu je nastíněna stručná historie města s důrazem na vliv armády. Armáda se postupně stala trvalou součástí města a vojáci součástí místního koloritu. Na základě zápisů v plukovní kronice jsem vybral některé události, které ovlivnily život ve městě. Soužití vojáků a civilistů se hlavně v prvních letech po vzniku Československa neobešlo bez konfliktů. V práci jsem se tedy nemohl vyhnout obecným tématům jako je vznik Československa, vzájemné soužití české a německé národnosti v nové republice a také budování armády. Bez těchto témat by nebyl pohled na sledované období kompletní.
Garrison town Litoměřice from 1918 to 1938
Keywords: Litoměřice; armáda; historie; Československá republika; posádkové město; army; history; Czechoslovak republic; garrison town