Možnosti separace obtížně odbouratelných kyselých kontaminantů z vod produkovaných lokálními zdroji znečišťování - Weidlich, Tomáš; Kamenická, Barbora; Valenta, Ladislav; Čermák, Jiří; Bartoš, Michal (My University, 2020)
Problematika levného a účinného odstraňování obtížně biologicky odbouratelných kyselých kontaminantů z odpadních vod produkovaných u zdroje znečišťování (při výrobě a použití léčiv a dalších biocidů) je intenzivně studována, protože obtížně odbouratelné polární sloučeniny procházejí komunálními čistírnami odpadních vod téměř nezměněny a podílejí se na nárůstu kontaminace vodních toků. Výsledkem čištění vod kontaminovaných léčivy a pesticidy, ale i barvivy a jejich meziprodukty často bývá voda, která sice může splňovat požadavky dané kanalizačním řádem, ale její znečištění nízkými koncentracemi biologicky účinných látek (léčiv, pesticidů, apod.) bývá téměř nezměněno. Univerzita Pardubice ve spolupráci s firmou VUOS, a.s., vyvinula levnou metodu účinného odstraňování zmiňovaných kontaminantů sorpcí na impregnované uhlíkaté sorbenty. Výhodou tohoto postupu je jak účinný záchyt polárních, a proto i vysoce mobilních kontaminantů, tak i možnost opakovaného použití sorbentu po regeneraci.
Possibilities for separation of non-biodegradable acidic contaminants from local sources of pollution
Keywords: quaternary ammonium salts; diclofenac; arenesulfonic acid; aromatic acid; flufenamic acid