2-(2-alkoxyfenyl)-1H-imidazoly s delšími alkyly - Pérko, Jan (Univerzita Pardubice, 2013)
Reakcí 2-(2-hydroxyfenyl)-1H-imidazolinu s alkylhalogenidy obsahujícími pět a více uhlíků byly připraveny nové 2-(2-alkoxyfenyl)-1H-imidazoliny. Tyto byly následně aromatizovány na příslušné 2-(2-alkoxyfenyl)-1H-imidazoly různými způsoby oxidace. Byla vyzkoušena aromatizace za konvenčních podmínek (reflux v olejové lázni) pomocí Pd/C, MnO2, nitrosodisulfonátu draselného (Fremyho soli) a činidla MagtrieveTM. Takto bylo připraveno šest nových derivátů. Práce porovnává tyto konvenční způsoby oxidace s oxidací pomocí činidla MagtrieveTM za působení mikrovlnného záření, jež se ukázala jako efektivní způsob přípravy cílových látek. Hlavními výhodami jsou úspora času, energie a oxidačního činidla (dá se magneticky odstranit a regenerovat). Oxidací pomocí mikrovlnného záření bylo připraveno šest derivátů. Nově připravené deriváty byly poskytnuty k výzkumu jako potencionální inhibitory acetylcholinesterázy a butyrylcholinesterázy.
2-(2-alkoxyphenyl)-1H-imidazoles with long alkyl groups
Keywords: imidazolin; imidazol; alkoxyderivát; alkylhalogenid; mikrovlnné záření; oxidace; imidazoline; imidazole; alkoxyderivative; alkylhalogenide; microwave irradiation; oxidation