Aquaporiny - Tejkalová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá tématem aquaporinů. Aquaporiny jsou integrální transmembránové proteiny, které se nachází nejenom u člověka, ale také u rostlin a živočichů. Jsou důležité pro transport vody přes buněčnou membránu. V práci je popsána struktura a třídy těchto proteinů. V závěru práce jsou popsány onemocnění způsobené mutací aquaporinů.
Aquaporins
Keywords: aquaporiny; voda; antidiuretický hormon; ledviny; aquaporins; water; vasopresin; kidneys