Projevy agresivity a šikany u žáků a možnosti prevence - Prokopová, Iva (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce pojednává o problematice agresivity, šikany a možnostech její prevence. Zaměřuje se zejména na šikanu ve školním prostředí. V práci jsou vysvětleny hlavní pojmy a také vznik a příčiny agrese či šikany. Teoretická část nabízí přehled druhů a forem šikany a orientuje se na možnosti prevence. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu, který byl proveden dotazníkovým šetřením na třech základních školách (Proseč, Chrudim - ZŠ U Stadionu, Pardubice - ZŠ Štefánikova). Cílem práce bylo zjistit, zda jsou žáci o této problematice dostatečně informováni a jestli se v jejich školách šikana vyskytuje.
Manifestations of Aggression and Bullying by Pupils and Possibilities of Prevention
Keywords: agrese; agresivita; šikana; prevence; žáci; základní škola; aggression; aggressiveness; bullying; prevention; pupils; elementary school