Lidská práva v islámu prizmatem českých médií - Vlková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2010)
Předloţená diplomová práce se zabývá lidskými právy v islámu prizmatem českých médií. První část práce je věnována popisu šaríy a zdrojů islámského práva. Ke zdrojům islámského práva řadíme Korán, sunnu a doplňkové zdroje práva, mezi které patří především qijás a idţmá. V následující kapitole, která nese název sunnitské právní směry, se zaměřím nejprve na popis právní vědy fiqh a poté na klasické školy fiqhu. Mezi klasické školy fiqhu uvedu hanafíjský madhab, málikovský madhab, šáfiovský madhad a nakonec hanbalovský madhab. Ve třetí části práce se budu zabývat uţíváním šaríy v současnosti. V úvodní části kapitoly poukáţu na prvky islámského práva, které jsou v rozporu s Všeobecnou deklarací OSN. Tyto prvky dále vyjmenuji a podrobněji popíši v dalších částech kapitoly. Na závěr třetí části zmíním současné uţívání šaríy v některých muslimských státech. Poslední kapitola se věnuje pohledu českých médií na islám a lidská práva v islámu. Tato část přináší na základě analýzy článků ze tří českých médií shrnutí, jak nahlíží česká média na různé problematiky týkající se islámu. Díky tomuto shrnutí také zjistíme, jak velká část článků v jednotlivých médiích je věnována právě lidským právům v islámu. Z vybraných médií se jednalo o on-line magazín deníku Mladé fronty Dnes (idnes.cz), Lidových novin (lidovky.cz) a Deníku Bohemia (denik.cz). Tyto tři deníky se v českých médiích nejčastěji zabývají islámem a jeho problematikami, a proto jsem si je pro svoji práci vybrala.
The perception of human rights in Islam created by Czech mass media
Keywords: islám; média; lidská práva; islam; media; human rights