Marketingová analýza spokojenosti zákazníků a návrhy strategického přístupu zvyšujícího její úroveň - Dubravčík, Jakub (Univerzita Pardubice, 2016)
Předmětem diplomové práce na téma "Marketingová analýza spokojenosti zákazníků a návrhy strategického přístupu zvyšujícího její úroveň" je analýza a zhodnocení současného stavu spokojenosti zákazníky, v tomto případě diváků na sportovní události konající se každoročně začátkem prosince v norském Lillehammeru. V teoretické části jsou uvedeny a vysvětleny základní pojmy z oblasti marketingu, mezi které patří marketingový výzkum, metody marketingového výzkumu, spokojenost a loajalita zákazníka či proces dotazování. V praktické části je představena základní charakteristika světového poháru v Lillehammeru, společně s jeho historií, organizační strukturou a důležitými milníky během existence události. Hlavním tématem této části je analýza spokojenosti návštěvníků sportovní události na světovém poháru v Lillehammeru v roce 2014. Získaná data jsou dále hodnocena a jsou předloženy návrhy a vlastní doporučení organizátorům na zlepšení úrovně celé sportovní události.
Marketing analysis of the customer satisfaction and suggestions of strategic approach to increasing its level
Keywords: marketing; marketingová analýza; dotazníky; zákazníci; spokojenost; zvyšování úrovně; strategický přístup; marketing; marketing analysis; questionnaire; polling; customers; satisfaction; increase of the level; strategic approach