Historie a současnost jihlavských havířských průvodů - Kasalová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2002)
JHP byly koncipovány jako průvod 150 dětí v kopiích historických kostýmů, které představovaly různá hornická povolání a úřady za účelem připomenutí dolování stříbra v jihlavském obvodu. Práce se zabývá vývojem JHP od jejich počátků v roce 1799 až do současnosti se zaměřením na rekonstrukci jejich původní podoby, organizaci a změny, které je provázely.
History of the miner`s parades in Jihlava
Keywords: hornictví; Jihlava; stříbro; slavnosti