Studium fosfátových skel draselných modifikovaných oxidem wolframovým - Marušková, Anna (Univerzita Pardubice, 2020)
V této bakalářské práci byly studovány vzorky skel ternárního systému K2O-WO3-P2O5 připravené reakcí K2CO3, WO3 a H3PO4 postupným záhřevem reakční směsi na 800-950 .C s následným odlitím taveniny do grafitové formy. Celkem bylo syntetizováno 11 homogenních vzorků skel ve třech kompozičních řadách (A) 40K2O-xWO3-(60-x)P2O5 s konstantním obsahem K2O, (B) yK2O-20WO3-(80-x)P2O5 s konstantním obsahem WO3 a (C) (50-1/2z)K2O-zWO3-(50-1/2z)P2O5 s obsahem 20-50 mol.% WO3.
Potassium phosphate glasses modified with tungsten oxide
Keywords: fosfátová skla; oxid wolframový; termická analýza; Ramanova spektra; phosphate glasses; tungsten oxide; thermal analysis; Raman spectra