Controlling v přepravních procesech ČD, a.s. - Pavelková, Sabina (Univerzita Pardubice, 2007)
Předmětem diplomové práce je projekt controllingu v ČD, a.s. a využití jeho výstupů k získání informací pro obchodní činnost na úseku nákladní dopravy a přepravy. Práce obsahuje teoretický úvod, týkající se manažerského účetnictví a controllingu, analýzu projektu controllingu ČD, a.s. se zaměřením na produktovou vertikálu nákladní dopravy a částečně produktovou vertikálu kolejových vozidel. Protože dochází v ČD, a.s. k přípravě zásadní organizační změny – vyčlenění procesu nákladní dopravy a přepravy do samostatné dceřiné společnosti Cargo, a.s., zabývá se práce i probíhajícím projektem controllingu v této společnosti. V závěrečné části diplomové práce je návrh na využití výstupu z controllingu a z informačních úloh provozních výkonů železničních vozidel k tvorbě nástavby controllingu v nákladní dopravě a přepravě, která bude poskytovat informace o nákladech na jednotlivý vlak a vozovou zásilku. Návrh je orientován na novou společnost ČD Cargo, a.s..
Controlling in the transportation processes of the firm Czech railways
Keywords: Controlling; strategické plánování; řízení podniků; železniční doprava; řízení nákladů