Ochrana lidské populace před účinky radioaktivních látek - Horáková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá jedním z celosvětových problémů - ochranou populace před radioaktivními látkami. Bohužel neexistuje žádný živý organismus na této planetě, který by nebyl vystaven účinkům radioaktivních látek. Skutečnost je, že se radioaktivní látky vyskytují v různých podobách po celém světě, způsobuje nemalé škody na zdraví občanů, jejich majetku a v oblasti životního prostředí. V bakalářské práci je hlavní pozornost věnována ochraně osob před účinky radioaktivních látek na lidský organismus a ochraně před těmito látkami. Jedna z kapitol je věnována část jadernému terorismu jako jedné z velkých hrozeb pro lidstvo.
Civil protection from radioactive agents
Keywords: radioaktivní látky; radiační ochrana; jaderná energetika; detekce; monitorování; radioactive agents; detection; monitoring