Lázeňský cestovní ruch a jeho vliv na rozvoj regionu - Hrdinová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce si klade za úkol analyzovat vztah mezi lázeňským cestovním ruchem a rozvojem příslušného regionu. Práce se v teoretické části zabývá teorií lázeňského cestovního ruchu, jeho významem a historií. Odkrývá nedostatky současného stavu lázeňství v České republice a dotýká se aktuálních problémů lázeňství, řízeného Ministerstvem zdravotnictví a Zdravotními pojišťovnami. Uvádí nové trendy v lázeňském cestovním ruchu i aktuální opatření vlády České republiky ke stabilizaci a rozvoji lázeňství. V praktické části se diplomová práce zaměřuje již na konkrétní lázeňské zařízení, Státní léčebné lázně Janské Lázně a na region Východních Krkonoš, a hodnotí význam a rozsah vzájemné spolupráce obcí a lázní z hlediska přínosu a rozvoje lázeňského cestovního ruchu na turistickou oblast Východních Krkonoš.
Spa turism and its impact on regional development
Keywords: lázně; cestovní ruch; regiony; Janské Lázně; Krkonoše; spa; tourism; regions; Janské Lázně; Giant Mountains