Vybrané problémy současné české rodiny: dvoukariérové manželství, dělba rolí v rodině - Jelínková, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce je v první části zaměřena na problematiku dvoukariérových manželství a rodin od počátku jejich vzniku až po nedávnou dobu. V druhé části se věnuje tématu dělby rolí a domácích prací v porovnání s ostatními vybranými zeměmi a s nahlédnutím na dělbu rolí z hlediska genderu. V závěru je uveden empirický výzkum týkající se skloubení pracovní a rodinné sféry v České republice.
Chosen metamorphoses of the contemporary Czech family: two-career married couples, role distribution in family
Keywords: career; Family; role distribution; harmonization; kariéra; Rodina; dělba rolí; harmonizace