Věznice Valdice v proměnách času (1948-1968) - Podrábská, Iveta (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce předkládá obraz věznice Valdice v období prvních dvaceti let komunismu v Československu. Nejprve jsem se pokusila nastínit politickou situaci, která v daném období byla. Dále jsme se zaměřila na vývoj trestního práva a justice. Navazuje kapitola o táborech nucených prací a změnách vězeňství. Samostatnou kapitolou je věznice Valdice, kterou jsem zpracovala na základě archivního i jiného materiálu a odborné literatury. Celou diplomovou práci uzavírá kapitola o vězněných ženách a mladistvých. Diplomová práce je doplněna o obrazovou přílohu.
Development of the Valdice Prison between 1948-1968
Keywords: komunismus; političtí vězni; vězení; Valdice; communism; political prisoners; prison