Interakcia kov - keramika pri výrobe oxidu zinočnatého - Luptáková, Natália; Benák, Michal; Bernát, Rastislav; Záležák, Zoltán; Pešlová, Františka (Univerzita Pardubice, 2012)
Práca sa zaoberá kompletným nepriamym procesom výroby oxidu zinočnatého (ZnO) a problémovou situáciou, ktorá nastáva v priebehu metalurgického procesu. Čistota vstupných surovín má rozhodujúci vplyv na konečnú kvalitu ZnO a výskyt nevyužitej trosky, ktorá ostáva nalepená na stenách výmurovky pecných agregátov. ZnO sa obvykle vyrába v taviacich peciach s rôznymi typmi keramických výmuroviek. Na predikciu správania sa komplexného výrobného procesu je nutné analyzovať a skúmať vstupné suroviny (kovový Zn a jeho zliatiny) a výskyt nežiaducich fáz vo vsádzke; výstupné suroviny (ZnO); charakter výmurovky, kde sa ZnO produkuje a odpadový materiál t.j. troska. Vzájomné interakcie všetkých zložiek, ktoré vstupujú do výroby budú mať významný vplyv na konečnú kvalitu vyrobeného oxidu zinočnatého. Výsledkom vyšetrovania vzájomného pôsobenia vyskytujúcich sa zložiek, a to najmä na princípe chemických reakcií a väzieb, bude návrh vhodného povrchu vymurovky tak, aby mal čo najmenšiu adhéziu voči vsádzke a vznikajucího ZnO.
Keywords: oxid zinočnatý; metalurgický proces; výmurovky