Reaktivita organocíničitých sloučenin obsahujících C,N-chelátující ligand - Padělková, Zdeňka (Univerzita Pardubice, 2004)
Bylo připraveno osm organocíničitých sloučenin - derivátů 2-(N,N-dimethylaminomethyl)fenylstannanu, u kterých byla dále studována reaktivita. Pozornost byla zaměřena na vybrané hydrolytické, redukční a substituční reakce. Hlavním cílem a záměrem této práce bylo pochopit průběh těchto reakcí, identifikovat a popsat strukturu a vlastnosti produktů vybraných reakcí. Připravené sloučeniny i většina produktů byla identifikována pomocí ESI - hmotnostní spektrometrie, kryoskopie a NMR spektrometrie. Jejich struktura v roztoku byla studována pomocí multinukleární NMR spektroskopie, v tuhé fázi potom pomocí rentgenostrukturální analýzy ma monokrystalickém materiálu.
Reactivity of organotin(IV) compounds containing C,N-chelating ligand
Keywords: organocíničité sloučeniny; rentgenostrukturní analýza; nukleární magnetická rezonanční spektroskopie