Antropologie sebereflexe žen prostřednictvím fyzického vzhledu - Marková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na sebereflexi žen prostřednictvím fyzického vzhledu. V teoretické části se v úvodu setkáváme s historií sportu, jeho teoretickými východisky a teorií tělesné kultury. Práce se dále zabývá vysvětlením důležitých pojmů počínaje sebereflexí, sebepojetím, sebehodnocením, body image, přes feministickou antropologii, její historií, ženským kultem krásy a rolí českých médií, které ho ovlivňují, konče genderovými rozdíly mezi mužem a ženou ve sportu. Nedílnou součástí teoretické části je zdravý životní styl, faktory, které ovlivňují zdraví člověka a pojem fitness.
Anthropology of women´s self-consciousness through physical appereance
Keywords: body image; sebereflexe; feminismus; zdraví; fitness; body image; self-reflection; feminism; health; fitness