Zlepšení odvětrávacího systému kluzáku L-13 Blaník - Gil, Pavel (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a návrhem vylepšení odvětrávacího systému kluzáku L-13 Blaník. Cílem bylo identifikovat nedostatky stávajícího systému, zejména v zimních podmínkách, a navrhnout technická opatření pro snížení kondenzace a vzniku námrazy. Práce vychází z porovnání s modernějšími kluzáky a vlastního testování. Návrhy zohledňují omezení konstrukce a kladou důraz na jednoduchost a bezpečnost.
Improvement of the Ventilation System of the L-13 Blaník Glider
Keywords: ventilace; kondenzace; námraza; kluzák; technické řešení; ventilation; condensation; icing; glider; technical solution