Materiálové a konstrukční vlastnosti textilií používaných na operačních sálech a jejich vliv na bariérové vlastnosti a komfort - Kobzová, Petra (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu materiálových a konstrukčních vlastností jednorázových a opakovaně používaných operačních plášťů na jejich schopnost bariéry a zejména na komfort. Teoretická část práce popisuje složení operačních plášťů, bariérové vlastnosti a oděvní komfort. Praktická část byla rozdělena na dvě části. První část zahrnovala objektivní testování vzorků plášťů v laboratořích TZÚ v Brně, kde se zjišťovaly a hodnotily bariérové vlastnosti a oděvní komfort podle platných norem. Druhá část se zabývala dotazníkovým průzkumem s cílem zjistit subjektivní pocity perioperačních sester při použití plášťů v praxi. Hlavním cílem bylo vyhodnotit komfort u jednotlivých druhů operačních plášťů, srovnat výsledky z objektivního a subjektivního šetření a navrhnout požadované hodnoty pro zhodnocení komfortu s ohledem na požadované bariérové vlastnosti.
Material and constructional properties of surgical textiles used in operating rooms and their influence on barrier properities and comfort
Keywords: operační plášť; bariérové vlastnosti; komfort; výparný odpor; prodyšnost; tepelná izolace; surgical gown; barrier properties; comfort; evaporative resistance; breathability; thermal insulation