Specifika a rizika vysokohorské turistiky - Malík, David (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zabývá některými oblastmi horské turistriky, o kterých se autor domnívá, že zlepšením jejich obecného povědomí by se mohlo dosáhnout snížení množství nehod v horách a zmírnění jejich dopadů. Hlavní pozornost je věnována přípravě akcí, výbavě, komunikaci v horách obecně a v nouzi a v neposlední řadě organizaci a činnosti horských záchranářů. Témata byla vybrána na základě zkušeností autora a zkušeností horských vůdců a členů horské služby, se kterými rozmlouval. Ve výzkumné části hodnotí odpovědi na otázky, které při rozhovorech pokládal a z odpovědí se snaží formulovat výstupy svého výzkumného projektu cíleného na zvýšení bezpečnosti při turistice v horách. Práce by chtěla být návodem k výchově začínajících a málo poučených horských turistů.
Particularities and Risks of Alpine Hiking
Keywords: trekking; dangers; planning; equipment; communication and signals; prevention; rescue; horská turistika; nebezpečí; plánování; výbava; komunikace a signalizace; prevence; záchrana