Vliv monetární politiky na vývoj ekonomiky - Zacharová, Jana (Univerzita Pardubice, 2006)
V naší práci se zaměříme na sledování vlivu monetární politiky na vývoj ekonomiky. Budeme se tohoto cíle snažit dosáhnout sledováním vzájemných korelačních vztahů mezi třemi zvolenými makroekonomickými ukazateli, jimiž v našem případě jsou krátkodobá úroková sazba, růst hrubého domácího produktu a vývoj míry inflace. Cílem naší práce je zjistit, mezi jakými ekonomickými parametry se ve vybraných sledovaných zemích dosáhne nejvyšší závislosti a tím i nejvyššího vlivu. Mezi sledované země jsme vybrali Českou republiku, eurozónu, Velkou Británii, USA a Japonsko.
The Influence of the Monetary Policy on the Progression of the Economy
Keywords: Monetary Policy; Fiscal Policy; rate of inflation; GDP; Interest Rate; monetární politika; Fiskální politika; přístupy v monetární politice růst hrubého domácího produktu; Inflace; vývoj míry inflace; úroková sazba; vývoj úrokové sazby; korelační koeficient