Využití prchavých pojiv v restaurování malby - Straková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2002)
Ve své teoretické části práce shrnuje dosavadní znalosti o povaze a použití prchavých prostředků v restaurátorské praxi se zaměřením na restaurování maleb. Představuje principy jejich působení a fyzikálně-chemické vlastnosti těchto látek. Experimentální část předkládá řadu nových a zajímavých poznatků z hlediska praktické aplikace diskutované skupiny pojiv.
Keywords: restaurování; nástěnné malby; prchavá pojiva; technologické postupy