Příprava biologicky aktivních sulfonamidů obsahujících chirální benzthiazolový blok - Galgaňáková, Ingrid (Univerzita Pardubice, 2017)
Tématem bakalářské práce je syntéza biologicky aktivních sulfonamidů obsahujících chirální benzthiazolový blok. V teoretické části byly nalezeny a popsány vhodné postupy pro syntézu vybraných sulfonamidů včetně jejich popsaných biologických aktivit. Dále byly nalezeny vhodné metody stanovení antimikrobiálních aktivit včetně používaných antibiotik. V experimentální části byly vyvinutou metodou připraveny nové dosud nepopsané sulfonamidové deriváty. Připravené sloučeniny byly charakterizovány bodem tání, NMR spektrometrií a elementární analýzou. Optická čistota byla ověřena měřením optické otáčivosti.
The preparation of biologically active sulfonamides containing a chiral benzothiazole bloc
Keywords: antimikrobiální účinky; benzthiazol; sulfonamid; NMR; antimicrobial effects; benzothiazole; sulfonamide