Faktory ovlivňující náklady v dopravě - Sýkora, Jan (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se soustředí převážně na odhalení faktorů ovlivňujících náklady dopravního podniku i konečného zákazníka a možnosti jejich snížení. Značná část práce je věnována problému externích nákladů a technikám jejich internalizace. Pozornost je věnována účasti státu jako prvku provádějícího dozor nad podnikáním v sektoru dopravy a subjektu regulujícího dopravní náklady. Část práce se soustřeďuje na hledání faktorů, které pomáhají snižovat náklady v silniční dopravě a možná opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti železniční dopravy.
Factors affecting costs in transport
Keywords: Costs; Taxes; fare; price settings; turnpike toll; Náklady; Daně; jízdné; cenotvorba; mýto