Interakce UV inkjetových inkoustů s potiskovaným materiálem - Lašová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2009)
Praktická část diplomové práce je zaměřena na zkoumání závislosti mezi rychlostí tisku a následujícími parametry: průměrem tiskového bodu, plochou tiskového bodu, tloušťkou linky vytištěné ve směru pohybu tiskové hlavy a ve směru kolmém na pohyb tiskové hlavy a denzitou plných ploch. Experimentální práce byla zaměřena na sledování modelových situací a zkoumání testovacích obrazců vytištěných na komerčních UV inkjetových zařízeních. Výsledky potvrzují předpoklad, že platí nepřímá úměrnost mezi průměrem tiskového bodu a rychlostí tisku. Dopadající kapka má při vyšší rychlosti méně času k rozprostření. Tloušťka linky vytištěné ve směru pohybu tiskové hlavy je vždy menší, než tloušťka linky vytištěné ve směru kolmém na pohyb tiskové hlavy. Průměry kapek vytištěných sadou UV tvrditelných inkoustů částečně odpovídají výsledkům z modelového rozprostírání těchto inkoustů.
Interaction of UV inkjet inks and printed substrates
Keywords: povrchové napětí; rychlost tisku; průměr tiskového bodu; Inkjet; surface tension; printing velocity; dot diameter