Posouzení znalosti první pomoci u řidičů motorových vozidel - Špendlíček, Karel (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá ověřováním znalostí první pomoci u vybrané skupiny řidičů motorových vozidel. Cílem této teoreticko-výzkumné práce je především ověřit znalosti řidičů a popřípadě navrhnout řešení nedostatků. Výzkumný dotazník byl aplikován na pracovníky firmy, která se zabývá výrobou a prodejem betonových produktů. Podmínkou respondentů, pro vyplnění výzkumného dotazníku bylo vlastnění řidičského průkazu. V teoretické části jsou definovány pojmy: význam a rozdělení první pomoci, základy právní problematiky v první pomoci, základní postupy v poskytování první pomoci, stavy bezprostředně ohrožující život a vzdělávání řidičů motorových vozidel. Ve výzkumné části je uvedena metodika prováděného výzkumu, postupné vyhodnocení jednotlivých otázek z průzkumného testu a celkový náhled respondentů na tuto problematiku. V závěru této práce jsou zhodnocené znalosti respondentů. Výstupem této práce je navržení edukačního posteru, který vystihuje největší chyby respondentu provedené ve výzkumném dotazníku a pomůže tak zlepšit jejich znalosti u vybraných akutních stavů.
Assessment of knowledge of first aid for drivers of motor vehicles
Keywords: první pomoc; akutní stavy; legislativa; řidiči motorových vozidel; first aid; emergency; legislation; motor vehicle drivers