Syntéza a vlastnosti fosforečnanů dopovaných prvky vzácných zemin - Myšková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této práce byla laboratorní příprava směsného pigmentu fosforečnanu zinečnatého a fosforečnanu lanthanitého či neodymitého v molárních poměrech 1,2:1; 2:1; 4,5:1 a 12:1. Reakce proběhla srážením příslušného oxidu lanthanoidu a uhličitanu zinečnatého v kyselině trihydrogenfosforečné. Čistota výchozích surovin byla ověřena gravimetricky, rentgenovou fluorescenční analýzou a termickou analýzou.Dále byly u těchto pigmentů sledovány fyzikálně-chemické vlastnosti s ohledem na jejich možnou aplikaci do nátěrových systémů. K těmto vlastnostem patřila velikost pigmentových částic, hustota, olejové číslo, barevnost v nátěrové aplikaci a její změna po působení korozních vlivů, pH a měrný odpor vodného výluhu bez a s přítomností ocelového plíšku a stanovení hmotnostních úbytků ocelových plíšků.Pro zjištění korozně-inhibičních vlastností byly laboratorně připravené pigmenty aplikovány do syntetické a vodouředitelné nátěrové hmoty. Zkušební ocelové plechy opatřené připravenou nátěrovou hmotou byly vystaveny korozním vlivům v kondenzační komoře, v kondenzační komoře s nízkou a vysokou koncentrací SO2 a atmosférickým vlivům v okrese Blansko. Antikorozní schopnosti jednotlivých nátěrů byly posuzovány podle české státní normy.
Synthesis and properties of phosphates doped by rare-earth elements
Keywords: fosforečnan zinečnatý; fosforečnany prvků vzácných zemin; antikorozní pigmenty; korozní testy; nepřímé korozní testy; atmosférické korozní testy; antikorozní nátěrové hmoty; zinc phosphate; rare-earth phosphates; anticorrosion pigments; corrosion tests; atmospheric corrosion tests; anticorrosion paints