"Erckerovy" kapelky - experimentální rekonstrukce výroby, použití a materiálové analýzy - Kovářová, Michaela; Bartoš, Martin (My University, 2017)
Prubířská kapelka je speciální nádobka, ve které probíhá tzv. kupelace, tj. konečný krok stanovení obsahu drahých kovů v rudách, popř. slitinách. V raném novověku byly kapelky zhotovovány ze směsi kostního popela a dřevěného popela. Cílem této práce byla výroba kapelek podle raně novověkého způsobu popsaného v knize Lazara Erckera z roku 1574. Takto vyrobené kapelky byly odzkoušeny a také analyzovány. Pomocí elektronového mikroskopu byly zhotoveny obrazové materiály popelů, řezů kapelkami a získaných stříbrných zrnek. Pomocí energiově disperzní rentgenové spektroskopie bylo určeno prvkové složení popelů používaných k výrobě kapelek. Byla zkoušena také pevnost vyrobených kapelek jak po vysušení, tak po vyžíhání.
"Ercker´s“ cupels – preparation, use and analysis
Keywords: kapelka; kupelace; Ercker; stříbro; prubířství; cupel; cupellation; Ercker; silver; assaying