Viskozitní chování podchlazených tavenin Ge-Sb-S a Ge-Sb-Se - Ondráček, Jakub (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a stanovením vybraných fyzikálních vlastností chalkogenidových skel (GeSe2)x(Sb2Se3)1-x a (GeS2)x(Sb2S3)1-x, kde x = 0,4 - 0,8. V teoretické části jsou popsány vlastnosti a využití těchto materiálů. Experimentální část je věnována měření hustoty při 25 °C, délkové teplotní roztažnosti v oblasti od 100 °C do teploty měknutí a viskozity v rozsahu 10 na4 - 10 na13 Pa.s připravených skel. Aplikovatelnost použitých metod měření je testována a diskutována. Teplotní závislost viskozity je extrapolována na základě vybraných modelů.
Viscosity behavior of Ge-Sb-S and Ge-Sb-Se supercooled liquids
Keywords: viskozita; tepelná roztažnost; hustota; chalkogenidová skla; podchlazené taveniny; termomechanická analýza; viscosity; thermal expansion; density; chalcogenide glasses; supercooled melts; thermomechanical analysis